Ausstellung Freunde - Barátok

Fotoausstellung Klaus Rózsa "Freunde - Barátok"

Vernissage in Zürich | 12. April 2013

Eine Fotoserie aus der Schweiz und Ungarn, 2011

Alle Fotos copyright by: Klaus Miklós Rózsa

Die Vergrösserungen

sind im Format 60x90cm oder 40x60cm.

Alle Vergrösserungen sind

LAMBDA-Laserbelichtung auf echtes Fotopapier (C-Print).

 

Die Kaschierung
auf eine 2mm Alu-Dibond Platte kaschiert. Das mit Silikon darüber aufgeklebte 2mm Acrylglas versiegelt die Fotos, verstärkt die Farben und erhöht die Plastizität. Für die perfekte Hängung wird auf der Rückseite ein Trageleistensystem aus eloxiertem Alu-U-Profil dauerhaft verklebt.


Preis der Bilder auf Anfrage

Ansprache von Csaba Kozák an der Vernissage vom 30. September 2011 (ungarische Version)

Foto: Andi Zai
Foto: Andi Zai

"A svájci-magyar baráti és alkotói kör, Hans Peter Bauer, Chesslay György és Rózsa Miklós közös kiállításának eredetileg az lett volna a címe, hogy „Fejek”, aztán ez „Arcok”-ra módosult, végül úgy döntöttek, nem kell semmilyen utalás, a néző hívószavak nélkül is eligazodik ebben az anyagban, kedve szerint kalandozhat a szobrászat, a festészet és a fotóművészet műtárgyai között. Ezt az anyagot a frissesség és a minőség tartja össze. A szobrászok műveiben metamorfózisok során vezet az utunk, az emberi és az állati létformák állandó változásban és kölcsönhatásban állnak, míg a fotóművész munkái dokumentatív jellegűek.

...A kiállítás harmadik alkotója a fotóművész Rózsa Miklós, aki 50 évet élt Svájcban, mielőtt hazatelepült volna. Iskolái, tanulmányai, díjai száma kivételes egyéniségről tanúskodnak, aki mindig is a fotóművészet és a filmgyártás területén dolgozott. Az itt kiállított „Barátok” sorozata legújabb munkája kiváló minőségű, de kamerája márkáját nem kívánom elárulni. Nem a gép teszi az embert! Nem állítja be a jelenetet, hanem megvárja a pillanatot. Szelektál és komponál, miközben látszatra a világ legegyszerűbb dolgát tette: meglátogatta svájci és magyar barátait és lefotózta azokat a saját környezetükben. A családok, párok, barátok, hol zártkörű csoportokban, hol szólóban vannak megjelenítve. Állnak, ülnek, esznek, zenélnek, beszélgetnek – a leghétköznapibb cselekvéseket végzik. Van, aki a kamerába néz, más a saját dolgával van elfoglalva. Természetesen viselkednek, senki sem pózol. Sohasem a polgári otthon a meghatározó, hanem mindig az ember van a középpontban. Amikor tegnap végigsétáltunk a kiállított fotókon, még nem voltak a munkák képcímekkel kisérve, így megkérdezte, mit gondolok, ki a svájci, ki a magyar.

A felét ha eltaláltam, a svájciakat magyarnak néztem, és fordítva. Rózsa Miklós kettős baráti körét átfedések jellemzik, pedig közel sem egy szakma képviselői, hiszen van itt művész, zenész, szociális munkás, történész, filmes, sorolhatnám.

Ezek a képek egy pillanatnyi állapotot rögzítenek, ugyanakkor egyben időablakok, melyeken keresztül számba vehetjük barátainkat, ismerőseinket, hogy 20-30 év múlva elcsodálkozzunk a dokumentummá nemesedett munkákon. Ilyenek voltunk, így öltözködtünk, ilyen tárgyakat gyűjtöttünk, ilyen bútorok vettek minket körül.

Végezetül csak annyit: nem tudom, hogyan kell hidat építeni, de hidat emberek és országok között valahogy úgy kell, ahogy teszik azt Rózsa Miklós és művészbarátai."

 

Kozák Csaba

 

Elhangzott 2011. szeptember 30-án a budapesti noMade Galériában.

Impressionen von der Vernissage in Budapest

Arbeiten von Hans Peter "Öcsi" Bauer

Werke von György Chesslay

Fotografie © Klaus Rózsa

Download
Einladung zur Vernissage in der noMade Galerie in Budapest
Ausstellung Titel_A5 (3).pdf
Adobe Acrobat Dokument 1.6 MB
Download
Einladung zur Vernissage in Zürich am 12. April 2013
Einladung_13.pdf
Adobe Acrobat Dokument 175.7 KB